7 tips för att hitta jobbmotivationen efter ledigheten

Har du svårt att hitta jobbmotivationen efter en skön och välbehövd ledighet? Ingen fara, vi har samlat några tips som gör att övergången från ledig till jobb inte känns lika tuff.

13 januari / Inspiration


Att känna att jobbmotivationen är låg efter ledighet är universellt. På engelska brukar man prata om ”The Back To Work Blues” eller ”Post-Vacation Hangover”. Tiden efter jul- och nyårshelgerna kan dessutom kännas extra tung; det är kallt, blött och mörkt. Därför har vi samlat våra sju bästa tips för att komma igång igen efter ledigheten.

  1. Kom tillbaka in i rutinen

Ett enkelt och effektivt sätt att underlätta övergången från ledighet till jobb är att komma tillbaka in i sina rutiner. Börja med att vänja tillbaka kroppen och sinnet till jobbveckans dygnsrytm, till exempel genom att gå upp tidigt två till tre dagar innan jobbveckan börjar.

  1. Ta dig tid att vila ut inför jobbet

Om du har kommit hem från semesterresa bör du, om möjligt, ge dig själv åtminstone två dagar hemma i lugn och ro innan det är dags att återvända till jobbet. Det må vara lockande att försöka få ut så mycket som möjligt av en resa genom att vara borta så länge, men du kommer att tacka dig själv för de där två lugna dagarna inför jobbstarten som gav dig lite tid att pusta ut.

  1. Börja med något enkelt

Ingenting är mer nedslående än att komma tillbaka till en milslång att göra-lista. Ett bra sätt att komma igång är därför att få bort de mest basala och enkla uppgifterna från listan först. Det kanske låter som prokrastinering, men det hjälper semesterhjärnan att ”komma igång” innan det är dags för de stora uppgifterna.

  1. Ge dig själv ansvar gentemot andra

Ett knep att faktiskt få saker gjorda är att ge dig själv ansvar gentemot andra. Det är lätt att skjuta upp arbetsuppgifter när man vet att det inte påverkar någon annan. Om du däremot säger till en kollega att du ska skicka det där utkastet till hen senast onsdag så blir det plötsligt mycket svårare att skjuta upp det.

  1. Dress for success

Ett tips som visserligen förutsätter att man har ett arbete med fri klädsel, men något som kan öka motivationen att gå tillbaka till jobbet efter en tids ledighet är att klä sig i sina favoritkläder. Inte bara det: att klä sig ordentligt påverkar ens prestation. Studier har visat att personer klädda i kostym känner sig mer självsäkra och har en bättre förmåga att tänka abstrakt. Du behöver absolut inte klä dig i kostym, men kanske har du en outfit som får dig att känna dig lite extra självsäker och skarp?

  1. Planera in något kul

Planera in något kul under arbetsveckan som ger dig något att se fram emot. En inplanerad jobblunch med en kollega du tycker mycket om kan göra under för motivationen. Eller varför inte planera in en kul helgaktivitet för att fira att du lyckades ta dig igenom första jobbveckan efter semestern?

  1. Lugn – motivationen kommer tillbaka

Skulle man mot all förmodan känna att motivationen inte vill infinna sig så är ett tips att ha tålamod och tilltro till sig själv. Bara för att du saknar motivation nu så betyder det självklart inte att du alltid kommer att göra det. Lita på att motivationen kommer tillbaka – den gör alltid det.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint