En checklista för första dagen på nya jobbet

4 augusti / Inspiration


Ska du börja på ett nytt jobb? Grattis! Det finns en del saker att tänka på inför första arbetsdagen på ett nytt jobb, som att lyssna uppmärksamt och ta reda på klädkoden. Bocka av vår checklista för garanterad succé.

Forskning visar att det allra första avtrycket avgörs på bara några sekunder. Siffror som dessa ska man dock inte stirra sig blind på; när man är ny på jobbet finns det gott om tid att påverka de nya medarbetarnas och chefernas uppfattning av dig. Här är våra tips inför första dagen på nya jobbet.

1. Håll tiden
Det kan låta som en självklarhet, men det går inte att nog understryka hur viktigt det är att komma i tid på det nya jobbet, första dagen framför allt. Det kommer också göra intryck när du väljer att gå hem från jobbet, att inte gå först men inte heller sist av alla är en bra regel.

2. Lyssna och läs av
Den första tiden kommer du överösas med ny information. Genom att lyssna uppmärksamt skapar du de bästa förutsättningarna för att kunna ta in och bearbeta det nya. Det är också viktigt att försöka läsa av den information som inte sägs rakt ut. Var lite inkännande och försök bilda dig en uppfattning om kulturen på den nya arbetsplatsen.

3. Ställ frågor
När man är ny på jobbet är det många medarbetare som är extra öppna och hjälpsamma. Se till att dra nytta av det för att lära dig det du behöver. Att visa sig nyfiken signalerar också intresse och entusiasm. Det finns inga dumma frågor och oftast sparar du tid på att ställa dem på en gång.

4. Vett och etikett
Det är bra om du försöker ta reda på så mycket du kan om arbetsplatsen inför första dagen. Fråga gärna om det finns en klädkod eller andra etikettsregler som kan vara bra att känna till redan innan första dagen. När du väl är på plats kan du förvänta dig en genomgång av regler och rutiner, men om du inte får det ska du inte vara rädd för att fråga.

5. Ta reda på vad som förväntas
Även om du gått igenom en rekryteringsprocess och haft flera intervjuer med chefer kan det vara bra att hitta ett tillfälle under första veckan då du kan sitta ned med din chef och gå igenom din jobbeskrivning. Då får du möjlighet att ställa frågor och reda ut om det är något som känns oklart för dig. Om inte annat skickar du en tydlig signal om att du är proaktiv och ansvarstagande.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint