Fem tips när du funderar på att byta jobb

10 januari / Söka jobb tips


Att gå till jobbet ska vara lustfyllt men så är det inte för alla. Vanliga tecken på att det är dags att se över sin arbetssituation är om du tappat motivationen och ditt engagemang eller om du lätt blir irriterad. Vi har sammanställt några tips på vad du ska tänka på och hur du kan gå tillväga när du funderar på att byta jobb.

Ladda ned din karriärguide här

1. Reflektera strukturerat
Sätt dig avskilt med en penna och papper och gör två spalter. Den ena med rubriken ”Kan inte påverka” och den andra med rubriken ”Kan påverka”. Skriv sedan ner vad det är som du inte trivs med och placera det i respektive kolumn. Är det arbetsuppgifterna? Är det att du inte utvecklas? Är det kollegorna eller din chef? Om många saker hamnar i spalten där du själv inte kan påverka är det dags att börja fundera på att söka ett nytt jobb.

Om du däremot kan påverka flera saker själv så bör du först försöka göra det innan du byter jobb. Risken är annars att du hamnar i samma situation igen på din nya arbetsplats.

2. Hitta engagemanget
Ringa in vad det är som gör dig glad och entusiastisk på jobbet. När mår du som bäst på jobbet? Vilka arbetsuppgifter utför du då? Vi har alla något vi brinner lite extra för och det ska vi ta tillvara på för att nå vår fulla potential. Du kanske till och med ska byta yrke och inte bara jobb?

3. Skapa balans
Gör en cirkel på ett papper och rita sedan in tårtbitar med jobb, familj, vänner och fritid. Hur stora ska de olika bitarna vara för att du ska må bra? Om familjebiten är väldigt stor just nu bör du kanske inte söka ett nytt jobb som kräver väldigt mycket av dig i form av timmar och engagemang. Alla är olika och livet har dessutom olika faser. Här gäller det verkligen att vara ärlig mot sig själv.

4. Dröm mera
Vad drömde du om att bli när du var ung? Finns de drömmarna kvar? Låt drömmarna ta plats och våga fundera seriöst på om du kan infria dem. Vad krävs för att nå dit du vill? Är det en anställning med personalansvar, en kompetenshöjning eller ett karriärbyte? Högtflygande drömmar kräver konkreta delmål för att kunna infrias.

5. Fatta beslut
När du har gjort det som står i punkterna ovan är det bra att landa i ett beslut om du ska byta jobb eller inte, även om det är temporärt. Att gå runt och fundera på att byta jobb är energikrävande. Många har också fått ny energi och ett nytt engagemang på sitt nuvarande jobb efter en sådan här genomgång av sin arbetssituation. Kanske var det gamla jobbet inte så dåligt ändå.

Om du däremot fortfarande är sugen på att byta jobb så kolla gärna in spännande tjänster här.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint