Ge den knackiga relationen med din kollega en nystart

29 januari / Inspiration


Företagskultur, kollegor, karriär

Har du svårt att komma överens med en kollega? För att arbetet inte ska ta skada är det viktigt att försöka ändra på saken. Även om du anser att båda bör ta ansvar kan du med fördel ta initiativet. Resultatet kan bli överraskande positivt.

De allra flesta av oss har kollegor och det kräver samarbetsförmåga. Skaver det mellan dig och en kollega är risken stor att det påverkar bådas humör och i förlängningen era arbetsprestationer. För att situationen inte ska bli olidlig bör du ta itu med problemet så snart som möjligt. Vi förklarar hur.

Identifiera orsaken
Reflektera över varför relationen med kollegan ser ut som den gör. Alla människor har olika sätt att samspela med andra, och troligtvis vill hen inte avsiktligt göra dig illa eller skapa dålig stämning. Försök att se er relation ur kollegans perspektiv. Finns det någon händelse som utlöste er osämja? Har ni ansvarsområden som krockar med varandra? Det du kommer fram till guidar dig hur du bör gå vidare.

Fokusera på lösning istället för problem
Du behöver inte bli bästa vän med kollegan men du behöver hitta sätt för er att mötas i arbetet. Fokusera på att ni ska vara samarbetspartners istället för konkurrenter genom att gå välvilligt in i era gemensamma projekt. Det gäller oavsett om ni ska fylla diskmaskinen eller hålla en presentation tillsammans. Inkludera din kollega och bjud in till dialog genom att ställa öppna frågor. Lyssna på svaren noga och bemöt din kollega som du själv vill bli bemött.

Ta hjälp om du behöver
Lyckas du inte ensam förbättra relationen med kollegan är det lätt att fastna i föreställningen att ni helt enkelt inte passar ihop. Ge inte upp här. Vänd dig istället till en chef eller HR-personal som har kunskap om hur den här typen av utmaningar bäst hanteras. Våga vara tydlig med att du vill förbättra er relation, både för er och för arbetsplatsens skull. Det visar trots allt att du värdesätter kollegans kompetens. I slutänden kan det föra er närmre än du trott.

Har du erfarenheter av att vända en jobbrelation till det bättre? Dela gärna med dig av dina tankar och tips i kommentarsfältet.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint