Håll jobbmotivationen uppe i sommar med några enkla knep

23 juni / Inspiration


Oavsett om du snart ska på semester eller har svårt att hålla ångan uppe i jobbsökandet så är det naturligt att motivationen tryter ibland. Det är inget konstigt med det! Det finns dock saker man själv kan göra för att försöka bryta negativa tankemönster och hitta ny energi – vi har samlat några tips.

Forskning om motivation brukar fokusera på två saker: inre och yttre faktorer. Yttre faktorer som påverkar ens jobbmotivation kan handla om saker som befordran och löneförhöjning, medan inre faktorer kan ha att göra med utvecklingsmöjligheter, känsla av meningsfullhet och kompetens.

Ofta behövs en balans av inre och yttre faktorer för att vi ska känna oss motiverade på jobbet. Samtidigt kan vem som helst kan hamna i en svacka – då finns det saker man kan göra för att kicka igång motivationen. Här kommer våra bästa tips!

1. Skifta perspektiv
Ibland, när man fastnar i gamla hjulspår av negativa tankar, kan man behöva ge sig själv en knuff i en annan riktning. Ett sätt att göra detta på är genom att träna på att se det positiva. Det kan exempelvis handla om att skriva ner en positiv sak som hänt varje arbets- eller jobbsökardag. Genom att aktivt visualisera positiva händelser i text så minns du dem bättre.

2. Testa nya rutiner
Perioder då det känns lite segt på jobbet eller i jobbsökandet är gyllene tillfällen att testa nya rutiner. Varför inte lägga upp din dag på ett nytt sätt, ta en promenad innan jobbet eller äta lunch på ett nytt ställe? Det viktigaste är att du utvärderar dina rutiner kring arbetsuppgifterna och testar att strukturera dem på nya sätt.

3. Kartlägg och sätt upp mål
Försök att kartlägga källan till din motivation genom att ställa dig själv frågor kring dina motivationsfaktorer. Vad får dig att känna dig kompetent? Skulle du vilja utvecklas inom några områden? Vilka yttre faktorer motiverar dig – pengar, status, bekräftelse eller något annat? Utifrån dina svar kan du sätta upp mål för dig själv kring vart du vill och vad du vill ha åstadkommit innan året är slut.

4. Skaffa ett ”karriärbollplank”
Du har testat olika möjligheter för att få igång motivationen men ingenting hjälper. Om så är fallet kan du ta upp detta med någon som kan agera som ett bra karriärbollplank. Många gånger finns det personer på arbetsplatsen som har som ansvar att just leda och motivera; det kan exempelvis vara din chef eller en HR-person. Om du söker jobb kan du kanske få prata med en karriärscoach genom ett fackförbund eller Arbetsförmedlingen.

5. Sluta på topp
Om du gör din sista tid på en arbetsplats kan det vara extra svårt att hitta motivationsfaktorer. Försöka då att tänka på att ett sista avtryck kan vara lika viktigt som ett första intryck! Underhåll ditt nätverk på arbetsplatsen och jobba på in i det sista. Du vet aldrig om en före detta medarbetare eller chef dyker upp i andra sammanhang längre fram i tiden – då vill du gärna ha avrundat på ett bra sätt.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint