Hund på jobbet kan minska stress

2 oktober / Inspiration


Hund

Hunden är onekligen många människors bästa vän och idag finns det närmare 900 000 hundar registrerade i Sverige. Statistik visar att en av tre hundägare har med sig sin hund på jobbet – något som visats ha en positiv effekt på arbetsmiljön.

Arbetsgivare upplever att arbetsmiljön blir trevligare och mer social samt att samarbetsförmågan och empatin ökar. När man studerat medarbetare tillsammans med hundar har det även funnit kopplingar till minskad stress, ett resultat som forskarna tror beror på hormonet Oxytocin som är avslappande och ökar när människor och djur umgås.

Hösten 2018 genomförde en stor hundmatsproducent en undersökning bland svenskar för att ta reda på vad vi egentligen tycker om hundar på jobbet. Det visade sig att:

  • 8 av 10 anser att det är bra för den mentala och fysiska hälsan att umgås med hundar.
  • Hälften av svenskarna är positiva till att ha hundar på sin arbetsplats.
  • 1 av 3 hundägare tar med hunden till jobbet.
  • 40 procent av de som saknar hund, skaffar ingen för att de inte kan ta med den till jobbet.

Men vad finns det då för hinder till hund på jobbet?
Det allra vanligaste skälet till att inte tillåta hundar är att det finns allergier eller medarbetare med hundrädsla. I arbetsmiljölagstiftningen finns det inget förbud mot hund, men lagen är tydlig med att ingen ska bli sjuk eller skadas på arbetsplatsen. Dessutom kan diskrimineringslagen bli tillämpbar om en person med allergi inte kan ta jobbet på grund av att det finns en hund på arbetsplatsen.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint