Koppla av med digital detox i jul

11 december / Inspiration


Jul och nyår närmar sig och för många innebär det välförtjänt ledighet. Men tiden inför helgerna kan vara stressig med mycket som ska ordnas, både på jobbet och privat. Så när du väl får ledigt är det viktigt att du kopplar av ordentligt, glömmer jobbet och alla måsten. Vi har listat fyra tips på digital detox som gör att du får en nedkopplad jul.

Men först, vad är egentligen en digital detox? Det är att avstå från att använda sin mobil, dator eller surfplatta under en period för att på så sätt minska stress och fokusera på den fysiska omgivningen. Årets julklapp blev ju, till mångas förvåning, mobillådan. En låda som du kan lägga mobilen i medan du fokuserar på annat, som att umgås med familjen. Onödigt kan vissa tycka, men också ett tecken på att många då och då behöver lägga ner tekniken för att kunna varva ner.

Här kommer fyra tips för digital detox som ger dig en nedkopplad ledighet:

1. Skilj på jobb- och fritidsteknik
Har du mailen och andra jobbverktyg i mobilen? Logga ut från apparna och se till att du använder mobilen enbart till privata aktiviteter.

2. Sätt rimliga mål
Det kan till exempel handla om förbestämda tider för när du får använda mobilen eller surfplattan. Det är kanske inte rimligt att du slutar använda mobilen helt. Sätt istället mindre mål per dag och håll dig till dem.

3. Reflektera över orsaken när du plockar upp mobilen
Mobilen och surfplattan är ett fantastiskt verktyg och vi använder dem idag till allt,  alltifrån uträtta bankärenden till att publicera stories på Instagram. Men ofta när vi plockar upp mobilen gör vi det av gammal vana, inte för att vi behöver uträtta något specifikt. Så nästa gång du tar upp mobilen, fråga dig själv om du verkligen behöver göra det eller om det bara blivit en vana.

4. Fokusera på att ändra en vana i taget
Det kan vara svårt att lägga ifrån sig mobilen tvärt, så försök hitta tillfällen när det passar för dig. Till exempel kan det vara att inte ha mobilen framme vid matbordet eller precis innan du ska gå och lägga dig. Börja med en dålig vana och testa under en period att vänja dig av med den.

Njut av en nedkopplad jul!

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint