Så pratar du lön i rekryteringsprocessen

12 september / Söka jobb-tips


Två personer i anställningsintetrvju

I en del jobbannonser står det att man ska ange löneanspråk redan i ansökan, men då är det näst intill omöjligt att veta hur arbetet i själva verket kommer att se ut. Därför kan det vara bra att avstå, men när är det då läge att prata om lön i rekryteringen?

Många tycker att det är svårt att prata om lön. Det gäller till vardags, vid årliga lönesamtal och inte minst i rekryteringsprocesser. Därför är det viktigt att förbereda sig ordentligt och ha relevanta argument på plats.

En allmän rekommendation är att invänta lönediskussionen vid en rekrytering så länge det går. Dels för att du ska ha en rimlig möjlighet att ta reda på vad som förväntas av dig, dels för att ditt förhandlingsläge förbättras när du blir erbjuden jobbet. Men se till att förbereda dig, så att du inte blir tagen på sängen.

Lönestatistik
Börja med att undersöka hur lönestatistiken ser ut för din yrkesgrupp. Jämför med ålder, år i yrket, arbetsuppgifter och ansvar. Ta hjälp av ditt fackförbund eller ring upp den fackliga representanten som anges i jobbannonsen.

Sätt din gräns
Alla kan nog skriva under på att man helst vill ha högre lön när man byter jobb. Se till att ha en uppfattning om hur mycket din kompetens är värd och se till att ha en nedre gräns för hur låg lön du kan acceptera. Sätt detta i förhållande till det aktuella jobbet. Om det är ett jobb som du verkligen vill ha och som kan leda dig framåt, kanske det till och med finns skäl att gå ned i lön vid byte av jobb.

Din kompetens
I en rekrytering bör du kunna ange och motivera ditt löneanspråk genom att hänvisa till din kompetens. Det spelar alltså ingen roll vad du tjänar idag eller vad andra tjänar. Det är din kompetens i förhållande till arbetsuppgifterna och ansvaret som är avgörande.

Övriga förmåner
Glöm inte bort att fråga om dina förmåner. Tjänstepension, övertidsersättning, antal semesterveckor och friskvårdsbidrag – det är några av de vanliga förmånerna som du bör ha koll på och förhandla om. Finns det fler?

Tänk på att du inte behöver svara på ett jobberbjudande med tillhörande lön direkt. Du har rätt att tänka över erbjudandet. Det är trots allt väldigt viktigt att lägga sig på ett löneläge som du själv tycker är rimligt.

Lycka till!   

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint