Så ser arbetsmarknaden ut för dig som vill ta nästa steg

3 juni / Inspiration


Kvinna framför grön vägg, blickar åt sidan.

Snart färdigutbildad, eller har du jobbat några år inom ekonomi, IT eller som ingenjör och känner dig redo för nästa steg i karriären? Kanske vet du redan hur arbetsmarknaden ser ut, men till dig som är osäker har vi gjort en liten sammanfattning.

Vi har med hjälp av en rapport från Arbetsförmedlingen kikat närmre på prognosen för arbete inom ekonomi, IT och ingenjörsbranschen. De områden som vi på Experis är specialister på.

Ekonomi
Är du utbildad controller, redovisningsekonom, lednings- och organisationsutvecklare eller revisor? Då är möjligheterna för arbete goda. Flera av dessa yrken ligger nära det som kallas för en arbetsmarknad i balans, vilket innebär att det kommer att finnas ungefär lika många jobb som det finns personer som kan arbeta som detta. Det ser även bra ut för bland annat skattehandläggare, HR-specialister, finansanalytiker och investeringsrådgivare.

IT
Har du IT-kompetens är du fortfarande hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Flera olika branscher söker kunnig personal i takt med att digitaliseringen ökar. Kraven på kompetensnivå är höga, vilket gör att många arbetsgivare har svårt att hitta rätt person för jobbet. Inom många yrken där jobbmöjligheterna är stora krävs både rätt kunskaper och erfarenheter. Vilket bland annat gäller mjukvaru- och systemutvecklare och systemförvaltare. Men i och med att bristen på arbetskraft är stor i hela branschen, finns det många möjligheter även som nyexaminerad.

Ingenjör
Digitaliseringen gör inte bara att IT-kompetens är eftertraktat, det behövs även fler ingenjörer. Särskilt heta är civilingenjörer, ingenjörer och tekniker. Arbetsförmedlingens prognos visar att inom fem år behöver 3 000 personer anställas inom det tekniska och naturvetenskapliga området. Förutom digitaliseringen driver även byggboomen och den snabba tekniska utvecklingen på att fler ingenjörer måste anställas. Så är du till exempel civilingenjör och kan tänka dig att arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen eller inom elektronik och maskinteknik ser framtiden ljus ut.

Sist men inte minst: kom ihåg att vi på Experis gärna hjälper dig att hitta rätt i jobbdjungeln. Vi är experter på ditt område och har lediga tjänster över hela landet. Hör av dig till oss på experis.se när det är dags att söka jobb!

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint