Så uppdaterar du ditt CV efter dagens arbetsmarknad

26 maj / Söka jobb-tips


Var det länge sen du uppdaterade ditt CV? Tiderna förändras snabbt och ett CV idag ser inte ut som det gjorde för bara några år sedan. Vi ger dig några snabba tips på hur du uppdaterar ditt CV på ett modernt och relevant sätt!

Att ha ett CV som är anpassat efter dagens arbetsmarknad är A och O när man ger sig in i rekryteringsprocesser. Samtidigt kan det vara svårt att veta vad en rekryterare letar efter idag, speciellt om man inte har sökt jobb på ett tag. Därför har vi sammanställt några enkla tips att ha i åtanke när man är på jakt efter nytt jobb idag.

Förbered med två olika format
Idag bör alla ha sitt CV förberett i två olika format: ett i enkelt Word-format och ett i pdf-format där man kan ta sig större friheter med design. Många företag och rekryterare använder nämligen olika program för att läsa in CV:n i sina system, och då kan det hända att ett CV med en specifik design eller layout inte läses in korrekt i systemet. Därför är det bra att ha två versioner av samma CV att välja mellan beroende på hur ansökningsprocessen ser ut.

Lägg tid på layout och design
En snygg design och layout har blivit viktigare än någonsin. När den visuella kompetensen blir allt högre i allmänhet är det viktigt att sticka ut i mängden. Detta görs bäst med ett stilrent och genomtänkt CV. Lägg därför tid på att skapa en intressant och iögonfallande design, men var sparsmakad i din layout; allt för många typsnitt och starka färger ger oftast ett stökigt intryck. Läsbarheten ska alltid vara i fokus!

Underskatta inte mjuka färdigheter
På dagens jobbmarknad blir ”soft skills” allt viktigare. Soft skills, eller mjuka färdigheter, är kunskaper som samarbets-, kommunikations- och inlevelseförmåga. Dessa typer av färdigheter bör inte underskattas – de blir till exempel inte lika lätt inaktuella som tekniska färdigheter. Ge därför exempel på dina mjuka egenskaper, det ger den som läser ditt CV en tydligare bild av vem du är som person.

Använd rätt sökord
Idag är det viktigt att ens CV innehåller rätt ord och terminologi. Speglar din ansökan jobbannonsen i fråga? Om en tjänst har väldigt många sökande är det inte ovanligt att en rekryterare söker efter viktiga nyckelord bland jobbansökningarna. Var därför noggrann med att använda samma ord och terminologi i ditt CV som används i jobbannonsen.

Se LinkedIn som ditt digitala CV
Speglar din LinkedIn-profil ditt CV? Många rekryterare använder LinkedIn som ett komplement till CV:t för att få en bättre helhetsbild av en kandidat. Därför är det viktigt att det du skriver i ditt CV stämmer överens med din LinkedIn-profil, så att du inte hävdar olika saker om dig själv och dina jobb i olika kanaler.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint