Stress leder till mindre motivation på jobbet

3 oktober / Inspiration


Nio av tio svenskar är motiverade att göra sitt bästa under arbetsdagen. Men bland dem som upplever mycket stress är det sex gånger så vanligt att man är omotiverad på jobbet, enligt Manpower Work Life, Sveriges största arbetslivspanel. Vi har därför samlat våra bästa tips på hur du minskar stressen och ökar motivationen.

Sätt upp tydliga mål
Målen ska vara realistiska och inte för många, då finns risken att du stressar upp dig ännu mer. De kan vara både korta och långsiktiga. Om du dessutom delar upp dem blir varje delmål i sig en framgång som motiverar dig till att kämpa vidare.

Planera din dag, dagen innan
Skriv en att-göra-lista som du prioriterar efter vad som ger dig mest energi. Bäst blir det om du gör listan dagen innan så vet du precis vad du ska börja med när du kommer till jobbet. Fundera också på vilka arbetsuppgifter som drar ner din motivation och prata med din chef om det, kanske kan du få andra uppgifter?

Säg nej
Du kan inte alltid säga ja när en kollega ber om hjälp, särskilt inte om du redan är stressad över de uppgifter som ligger på ditt bord. Tricket är att rangordna arbetsuppgifterna efter prioritering och räkna på antal timmar som varje uppgift tar. Då får du en tydligare bild över din arbetsbörda och det blir dessutom lättare att säga nej.

Skriv en motivationslista
En kartläggning över vad som motiverar dig blir ett slags vägledningsverktyg till vart du vill komma. Det kan handla om att få högre lön, godare kaffe på kontoret, roliga kollegor, nya arbetsuppgifter och mer tid över till familjen.

Ta hand om din hälsa
Långvarig stress kan orsaka allvarliga skador på hjärnan. Dessutom går kroppen på högvarv vilket gör att det tar lång tid att återhämta sig igen. Därför är det viktigt att ta hand om din kropp. Se till att du får energi genom att regelbundet röra på dig, sova ordentligt och äta hälsosam mat.

Släpp kontrollbehovet
Alla dagar behöver inte vara perfekta. Det är helt okej att ha en dålig dag eller att arbetsuppgiften blev ”bra nog”. Du måste tillåta dig själv att våga släppa kontrollbehovet och perfektionisten i dig. Allt blir inte som man har tänkt sig, men ofta blir det bra ändå.

Ändra situationen
Om inget av ovanstående tips fungerar kan det vara dags att fundera på om du ska byta arbetsplats. På Experis har vi ett av Sveriges bredaste nätverk med personliga kontakter på företag och organisationer över hela landet. Våra rekryteringskonsulter är experter på att se dina styrkor och drivkrafter och stötta dig i din resa till ett nytt jobb.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint