Sugen på att byta bransch? Så förbereder du dig

26 februari / Söka jobb tips


Byta bransch, karriär, Experis

Just nu byter vi jobb som aldrig förr och en genomsnittlig anställning är idag inte längre än fem år. Vi vet vad du behöver tänka på innan du tar steget.

Vi lever i en föränderlig tid som både lockar till förnyelse och kräver omställningsförmåga. Innan du kastar dig in i en ny bransch, börja med att utvärdera din arbetssituation genom att lista för- och nackdelar. Var ärlig mot dig själv så att du inte låter rådande omständigheter leda till ett branschbyte när du i själva verket bara vill byta jobb.

Önskemål
Gör en lista över saker som du tycker är viktiga i ditt arbetsliv, vad du saknar och vad du vill lära dig. Skriv ner hur viktigt det är med arbetstider, lön och andra förmåner. Avsluta sedan med att konkretisera dina egna värderingar. Om din arbetsgivares värderingar inte överensstämmer med dina kan det vara dags att gå vidare.

Kunskaper
När man byter bransch är det viktigt att lyfta fram kunskaper och färdigheter i sitt CV. Berätta om dina styrkor och hur de kan användas. Det behöver inte vara kunskaper som kommer från arbete, utan kan exempelvis vara din organisatoriska förmåga som mångårig kassör i den lokala bostadsrättsföreningen. Glöm inte att uppdatera ditt CV i sociala medier som LinkedIn.

Research
Undersök den bransch du är intresserad av och titta närmare på de företag som väcker din nyfikenhet. Hur ser kulturen ut och vad tycker andra som jobbar inom branschen? Ta även reda på om du behöver komplettera dina kunskaper med exempelvis en kvälls- eller distanskurs.

Nätverka
Känner du någon som har bytt bransch? Använd ditt nätverk och var inte rädd för att ta kontakt med företag. Skicka in ditt CV och föreslå ett personligt möte. Registrera ditt CV hos rekryteringsföretag och berätta att du vill ändra riktning. De kan bidra med vägledning.

Avslutningsvis bör du vara beredd på att du kanske måste börja på en lägre nivå än tidigare och med något lägre lön – men du kan också bli rikare på kunskaper, insikter och äventyr. Lycka till!

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint