Telefonintervjun – tips, råd och bra att tänka på

31 mars / Söka jobb-tips


Jobbintervjuer som görs över telefon blir idag allt vanligare, speciellt när fler och fler jobbar hemifrån. Att ta en telefonintervju kan kännas lätt som en plätt, men var noga med att förbereda dig väl. Vi listar sex tips på hur du förbereder dig inför en telefonintervju – men också hur du kan passa på att dra nytta av de möjligheter som situationen ger.

1. Förbered dig noggrant
En positiv aspekt av en telefonintervju kan vara att ingen kommer att se dig. Det betyder att du kan ha förberedda frågor och nyckelargument framför dig som du snabbt kan kasta ett öga på när du inte vet hur du ska svara. Ha även ditt CV och personliga brevet nära till hands om frågor kopplas till dem.

2. Välj en lugn miljö
Det är viktigt att du tar samtalet på ett ställe där du kan få lugn och ro. Om skolor och kontor är stängda, eller om andra familjemedlemmar också jobbar hemifrån, kan det dock vara extra svårt att komma undan stök och ljud. Se till att komma överens med familjen om en tid då du kan få ett rum helt för dig själv och att alla i hemmet vet att du inte bör störas.

3. Tänk på tonläget
I en telefonintervju är rösten ditt viktigaste verktyg. Se till att undvika en monoton ton – hitta istället glädje och energi i rösten! För att få tillgång till hela röstregistret är det effektivt att stå upp under intervjun. Att stå upp kan också hjälpa dig att andas djupt och behålla lugnet.

4. Tystnad är ingen katastrof
Det är viktigt att du inte stressar upp dig om det blir tyst i luren ett par sekunder. Våga ägna en stund åt att besvara en fråga – tystnaden får dig att framstå som eftertänksam, noga och säker. Om det är intervjuaren som blir tyst kan du alltid ställa någon av dina antecknade frågor som hjälp.

5. Tänk på en vän
Känns det märkligt och nervöst att försöka få kontakt med en person du aldrig träffat? För att hitta rätt sinnesstämning kan det hjälpa att tänka på en vän som du brukar ha intressanta samtal med. Att ha denna vän i åtanke kan göra dig lika trygg, säker och välformulerad som du brukar vara i kompisens sällskap, även om du i själva verket är nervös.

6. Anteckna och avsluta snyggt
Glöm inte att anteckna de intressanta sakerna som diskuterats under ert samtal. Dessa noteringar kan du använda i slutet av intervjun för att ge ett starkt sista intryck av dig själv. Säg något i stil med: ”Jag ser fram emot att diskutera X och Y närmare”. Genom att göra detta visar du på att det finns massa mer att hämta hos dig.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint