Så blir du av med ”tillbaka till jobbet”-ångesten

28 juli / Inspiration


Att komma tillbaka till jobbet efter sommarledigheten är för vissa ett kärt återseende – för andra kan det kännas mycket kämpigare. Därför har vi samlat några goda råd för hur du tar dig igenom den första tiden efter semestern!

Känner du en viss vånda inför första jobbdagen? Du behöver inte oroa dig allt för mycket – du är långt ifrån ensam. Att gå från ledighet till jobb är en omställning som kan behöva lite tid och tålamod. Här följer våra bästa tips på hur du kommer in i vardagen igen.

Slå på rutinerna
Du kanske minns dina föräldrars tjat om att ”vända tillbaka dygnet” från barndomens sommarlov. Det ligger något i det! Ägna några dagar inför första jobbdagen till att försöka komma in i vardagsrutinerna. Du kanske behöver ta lite kortare sovmorgon, äta lite tidigare middag och komma igång med någon aktivitet som legat vilande under semestern.

Ta det lugnt
En rivstart gör sällan något gott för de blandade känslorna inför att vara tillbaka på jobbet. Försök att inte boka in allt för många möten under arbetstid, eller aktiviteter efter jobbet för den delen. Vila när möjlighet ges och låt återhämtningen ta lite tid, så ska du se att du så småningom hittar in i vardagen igen.

Gör något kul
Försök hålla kalendern fri från kravfyllda aktiviteter, men boka gärna in något som känns kul. Kanske en lunch eller after work med en kollega, eller – om sommarvädret tillåter – ett kvällsbad eller en picnic-middag utomhus?

Själva jobbet då?
Börja med det som känns enkelt, för att vänja hjärnan. Skriv listor över vad du behöver göra och se till att prioritera uppgifterna. Om du har möjlighet: se till att ha kvar ditt autoreply på mailen en extra dag för att få tid att komma ikapp i lugn och ro.

Hitta acceptansen
Kom ihåg att tillbaka till jobbet-ångesten är fullt normal. Känslorna av nedstämdhet, oro och dålig koncentration kommer med största sannolikhet att gå över med lite tid. Försök gilla läget och vara tillåtande mot dig själv och dina känslor!

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint