Young gav Petko chansen att visa vad han går för

13 september / Inspiration


På en arbetsmarknad där företag söker med ljus och lykta efter personer med erfarenhet kan det kännas motigt för en nyutexaminerad student. Men genom Experis Young fick Petko Gerdzhikov en guidad väg in till det fält han ville arbeta inom och dessutom tänker bli bäst på.

När Petko Gerdzhikov avslutat sina gymnasiestudier i hemlandet Bulgarien hade han siktet inställt på en utbildning på internationell nivå. Med ett intresse för nätverkssäkerhet sökte han sig 2013 till Växjö och Linnéuniversitetet, där det finns en högskoleutbildning för ämnet. Idag arbetar Petko åt en av världens största tillverkare inom kommunikationsteknik – men vägen dit började oväntat nog med ett gig som lärarassistent.

Petko, vad jobbar du med?

Jag är plattformsutvecklare med specialisering på nätverkssäkerhet hos på ett företag inom telekombranschen. Jag kom till företaget för ungefär ett år sedan via Experis Young och arbetade från början som Java-utvecklare för att bekanta mig med företagets processer ordentligt. Med hjälp av den träningen har jag gradvis jobbat mig uppåt.

Hur kom du i kontakt med Experis?

Min resa med Experis inleddes då jag efter fyra års studier började arbeta som lärarassistent på Linnéuniversitetet. En dag berättade en av studenterna att hon hade fått en förfrågan från Experis men själv redan hade andra planer, och tänkte att det kunde vara något för mig. Experis kontaktade mig sedan över telefon och berättade om förslaget på telekomföretaget. Vi pratade om mina kunskaper och intressen, och efter jag gjort ett programmeringstest över nätet fick jag komma på en intervju.

Hur såg din kontakt med Experis ut under din tid som Young-konsult?

Jag hade regelbunden kontakt med min handledare som var en fantastisk guide och gav mig instruktioner om hur jag skulle ta mig an min roll. Eftersom det var mitt första jobb hade jag mängder av frågor och hon besvarade dem alla. När det i april i år blev dags för mig att förhandla om mitt kontrakt till en fast tjänst var hon också ett jättebra stöd.

Vad var den största fördelen med att vara Young-konsult?

Det är definitivt den möjlighet Young ger nyutexaminerade studenter att få riktiga jobb. Särskilt eftersom många företag utgår från erfarenhet, då är det en bra möjlighet för oss som inte hunnit få erfarenhet men vill visa vad vi går för.

Har du något tips till de som är intresserade av att gå samma väg som dig?

Om du är en person som söker en väg in i IT-sfären så är det här en otrolig möjlighet för dig. Experis agerar som en brygga mellan dig och företagen, så mitt råd är helt enkelt att inte tveka. Genom Young får du en chans att lyckas. Jag hade inga särskilda förväntningar på var min tid som Young-konsult skulle ta mig och blev glatt överraskad av resultatet.

Vad har du för karriärdrömmar inför framtiden?

Att bli bäst! Jag vill fortsätta med det jag gör nu; lösa komplicerade problem, bli professionell och specialist inom mitt fält. Det ska bli väldigt spännande att se vart det här leder.

Dela

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint