Från cv-skrivande till avancemang i karriären
Jobb? Jobb!
För många kan jobbsökande och karriär verkligen kännas främmande, komplicerat och ganska så osäkert. Hur skriver man egentligen ett ordentligt CV? Hur går en rekryteringsprocess till egentligen? Och vad ska man göra om man vill säga upp sig från sitt nuvarande jobb? Ingen fara, vi finns här för att guida dig genom hela processen. Rekrytering och karriär är det vi kan allra bäst – därför har vi tagit fram en komplett guide som sträcker sig från CV-skrivande till avancemang i karriären. Vi vet att jobbsökande kan vara otroligt spännande, bara man har en tilltro till sig själv och sina färdigheter. Med det sagt så önskar vi dig stort lycka till i ditt jobbsökande och i karriären!
Steg 1:
Ett vinnande CV
När du har hittat det där riktigt intressanta jobbet som du vill söka då gäller att det att säkerställa att ditt CV sticker ut bland alla ansökningarna så att det tar dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen – till intervjun. Här kommer därför några bra tips på vad du bör tänka på och du kan också använda vår CV-mall.
Vad ska ett CV innehålla?
Ett CV ska självklart innehålla alla dina personliga uppgifter som ”Namn”, ”Adress”, ”Telefonnummer”, ”Födelsedatum” och ”Personliga egenskaper”. Vidare så bör du även ha med en rubrik som heter ”Utbildning”, med information om avslutade utbildningar och kurser. Beskriv även vilka av dessa som är relevanta för tjänsten.
Under rubriken ”Arbetsplatser/Erfarenheter” så bör man även kunna hitta en tidsangivelse för varje jobb eller erfarenhet, företagsnamn, titel, arbetsuppgifter, ansvar och resultat. Vid eventuell praktik så ska du även informera om den här. Om du vill hänvisa till andra uppdrag som är relevanta för anställningen du söker så kan du lägga dem under en rubrik som heter” Speciella uppdrag”. I ett CV ska det även framgå annat som skulle kunna vara av relevans för tjänsten, förslagsvis under rubriken” Övriga kvalifikationer”. Här kan du exempelvis skriva saker som ”språk”, ”körkort” och ”datakunskaper”. Referenser uppges inte förrän de begärs.
Det personliga brevet
Det personliga brevet är en sammanfattning av dina ”personliga egenskaper”, ”din nyckelkompetens” och på vilket sätt den kan komma till nytta i den roll du söker. Berätta vilka av dina tidigare erfarenheter som är relevanta för det nya jobbet, vad du kan tillföra och varför de ska anställa dig.
I det personliga brevet ska du vara ärlig, undvika klyschor och inte överdriva din egen förmåga. Du kan se ditt personliga brev som en intresseväckare som gör att rekryteraren blir lite extra intresserad av just dig.
En bild säger mer än 1000 ord
Människor har en tendens att minnas i bilder, det vi kan visualisera på har vi lättare att komma ihåg. Det underlättar mycket för rekryterarens minne med en bild i CV:t. Tänk dock på vilken bild du använder – du vill bli ihågkommen på ett positivt sätt.
Exempel: CV-Mall
Datum
Namn Efternamn
Födelsedatum
Gatuadress 11
100 00 Ort
Telefon
E-post
URL till LinkedIn-profil
Karriärmålsättningar
Framför både långsiktiga och kortsiktiga målsättningar med betoning på de som ligger i närtid. Var konkret och exemplifiera.
Personliga egenskaper
Ta kort fram det som karaktäriserar dig och som speglar dina värderingar.
Arbetslivserfarenhet
2017-2021 Tjänst på Företag
Här är det viktigt att framföra vad tjänsten har inneburit. Kom ihåg att dina arbetsuppgifter kanske du ser som självklara att din roll innefattat – det innebär inte att det är lika självklart för den som rekryterar. Om det krävs erfarenhet av exempelvis ekonomistyrning, så framhäv det som är relevant för den tjänsten du söker och exemplifiera genom att lyfta fram vad du har bidragit med och uppnådda resultat.
2014-2017 Osv
Sammanfattning av övriga meriter
Styrelseuppdrag, hobbyuppdrag eller liknande.
Nätverk
Affärsnätverk eller motsvarande som du är delaktig/aktiv i.
Övrigt
- Datorkunskap:
- Språkkunskap:
- Systemkunskap:
- Körkort:
- Referenser:
TIPS! Ett vanligt misstag i ett personligt brev är att det tar för långt tid innan du kommer till varför du skulle passa för tjänsten i fråga. Undvik därför att öppna det personliga brevet med alltför långa rader om dig själv; inledningen ska vara kort och koncis.
Exempel: Personligt Brev
Om du väljer att bifoga ett personligt brev tillsammans med ditt CV så är vårt tips att du gör det när du ska söka en viss specifik tjänst.
I ett sådant fall kan det vara bra om du i ditt personliga brev framhäver att:
- Varför du söker en utlyst tjänst.
- Vad har du för erfarenheter som gör att du skulle passa för den specifika tjänsten.
- Vilka av dina färdigheter/förmågor som gör att du kommer att prestera väl på den specifika tjänsten.
Var noga med ett ge exempel på vad du kan bidra med tack vare dina erfarenheter;
”Jag uppfyller era önskemål om erfarenhet från SAP genom att jag på mitt nuvarande arbete är systemansvarig för SAP, vilket innebär att jag arbetar operativt i systemet samt med hur vi ska använda SAP inom vårt bolag nu och i framtiden.”
Steg 2:
Rekryteringsprocessen
Rekryteringsprocessen drar oftast igång i samband med att en jobbannons läggs ut. Parallellt söker konsultchef/rekryteringskonsult i sitt upparbetade nätverk och digitalt efter intressanta kandidater, så det gäller att visa intresse för och skicka in ansökningar till de jobb som du är intresserad av omgående när du sett annonsen som väckt ditt intresse. I detta avsnitt så går vi igenom de olika stegen i en generell rekryteringsprocess.
Hur en rekrytering går till
Alla rekryteringsprocesser ser inte likadana ut, men nedan kommer en översikt kring hur en rekryteringsprocess kan se ut.
- Löpande urval av ansökningar
Rekryteraren går löpande igenom alla ansökningar och bokar in de kandidater som bäst matchar kravprofilen till den utannonserade tjänsten till en kortare telefonintervju. Parallellt arbetar hen även med kandidater via sitt nätverk. - Telefonintervju
Under telefonintervjun ställer rekryteraren kompletterande frågor kopplat till din ansökan, aktuell tjänst, eventuell uppsägningstid och dina löneanspråk. - Intervju
Du kan gå vidare från ansökan eller via telefonintervju till en bokad intervju med rekryteraren. Där träffar du aktuell konsultchef eller rekryteringskonsult. Intervjun tar normalt cirka en timme och rekryteraren ser gärna att du har med två referenser från tidigare arbetsplatser till intervjun. - Referenstagning
Efter intervjun så kontaktar rekryteraren de referenser du har uppgett. - Intervju hos kund
Rekryteraren presenterar de kandidater som passar bäst för tjänsten och kunden väljer därefter ut vilka kandidater de vill träffa för en personlig intervju. I detta skede så är det också vanligt att rekryteraren adderar tester, antingen ett personlighetsformulär, begåvningstest eller kunskapstest. Intervjun sker hos kundföretaget och därefter skrivs ett kontrakt. För konsultverksamheten skrivs kontrakt mellan Rekryteraren och dig och är det ett rekryteringsuppdrag skriver du kontrakt med kundföretaget.
Förberedelser är viktiga
Arbetsgivaren förväntar sig att du har kunskap om företaget samt en tydlig bild av varför du har sökt jobbet. Förberedelserna inför en anställningsintervju är därför mycket viktiga.
Några saker att tänka på inför en intervju:
- Ta med din ansökan, ditt CV och dina betyg om det är relevant.
- Var påläst om företaget du besöker.
- Föreställ dig en positiv bild av intervjun innan du går dit.Förbered dig på personliga frågor om styrkor, förbättringsområden och vad du kan bidra med.
- Ha alltid ett fast handslag och ögonkontakt.
- Var intresserad, visa engagemang och ställ frågor.
- Informera referenser innan du lämnar ut deras kontaktuppgifter.
Förbered svar på intervjufrågor
Förbered dig på att få beskriva dina styrkor och svagheter med konkreta exempel från hur du vanligen brukar agera. Reflektera över dina tidigare jobb, lärdomar och vad som motiverar dig. Sätt dig in i situationen på det nya företaget och fundera på vad du kommer att bidra med. Om du har visualiserat detta i förväg kommer du att kunna svara tydligt och du kommer att framstå som självsäker.
Några exempel på intervjufrågor som kan dyka upp är:
- Varför söker du den här tjänsten?
- Varför skall vi anställa dig på den här tjänsten?
- Hur fungerar du i olika situationer?
- Vilken roll tar du i en grupp?
- Ge exempel på resultat du har uppnått.
- Vad driver och motiverar dig?
- Beskriv din ledarförmåga.
- Hur beskriver andra dig?
- Hur skulle dina kollegor och chef beskriva att du tar dig an arbetsuppgifter?
- Vad är viktigt för dig att få utveckla för att komma vidare i din karriär?
- Kan du ge några exempel på vad du bidrog med på ditt förra jobb men också något som du inte lyckades lika bra med?
TIPS! Avsluta med att tacka för en trevlig intervju och för att personen i fråga tog sig tiden att träffa dig. Då kan du även passa på att fråga vad nästa steg i rekryteringsprocessen är och hur tidplanen för rekryteringen ser ut.
Sist men inte minst
Några avslutande punkter att tänka på före, men också efter, intervjun:
- Första intrycket spelar stor roll
Kom ihåg namnet på den person som du möter och var noggrann med att komma i tid. Ställ gärna frågor om läget och företaget, arbetsmiljön och projekt som de arbetar med. Visa att du är påläst och engagerad. Bekräftar företaget den bild du har fått av deras varumärke? - Se presentabel ut.
När du går på en jobbintervju är det viktigt att se presentabel ut. Om det finns en klädkod inom branschen så bör du anpassa dig efter den. - Förbered dina referenser
Kom ihåg att kontakta dina referenser innan du går på intervju. Berätta vad jobbet innebär så att de kan lämna relevanta rekommendationer. - Be om feedback
Efter intervjun, om du inte går vidare i konsult/rekryteringsprocessen, så kan det vara värt att fråga om du kan få någon konstruktiv feedback kring varför du inte ansågs vara den mest lämpliga personen för rollen. Detta görs självklart alltid med en trevlig ton.
Steg 3:
Att byta jobb
Att gå till jobbet ska vara lustfyllt men så är det inte alltid för alla. Vanliga tecken på att det är dags att se över sin arbetssituation är om du tappat motivationen och ditt engagemang eller om du lätt blir irriterad. Här följer några tips på vad du ska tänka på och hur du kan gå tillväga när du funderar på att byta jobb.
Checklista: innan du säger upp dig
Innan du bestämmer dig för att säga upp dig från ditt jobb kan det vara klokt att reflektera kring din jobbsituation och vad det är som inte känns rätt.
1. Reflektera strukturerat
Reflektera kring vad du inte trivs med i termer av vad du kan och inte kan påverka. Trivs du inte med dina arbetsuppgifter? Utvecklas du inte? Trivs du inte med kollegorna eller din chef? Om många saker är sådant du inte kan påverka är det dags att börja fundera på att söka ett nytt jobb. Om du däremot kan påverka flera saker själv så bör du först försöka göra det innan du byter jobb. Risken är annars att du hamnar i samma situation igen på din nya arbetsplats.
2. Prata med din chef
Om du vill sluta på grund av specifika problem så ta gärna upp dem med din chef innan du bestämmer dig för att sluta. Om chefen inte varit medveten om hur du känt kan det hända att det finns hjälp att få, nu när problemen är uttalade.
3. Hitta engagemanget
Försök att hitta vad det är som gör dig glad och entusiastisk på jobbet. När mår du som bäst på jobbet? Vilka arbetsuppgifter utför du då? Vi har alla något vi brinner lite extra för och det ska vi ta tillvara på för att nå vår fulla potential. Du kanske till och med ska byta yrke och inte bara jobb?
4. Dröm mera
Vad drömde du om att bli när du var ung? Finns de drömmarna kvar? Låt drömmarna ta plats och våga fundera seriöst på om du kan infria dem. Vad krävs för att nå dit du vill? Är det en anställning med personalansvar, en kompetenshöjning eller ett karriärbyte? Högtflygande drömmar kräver konkreta delmål för att kunna infrias.
5. Fatta beslut
När du har gjort det som står i punkterna ovan är det bra att landa i ett beslut om du ska byta jobb eller inte, även om det är temporärt. Att gå runt och fundera på att byta jobb, utan att riktigt ha bestämt sig, är energikrävande. Många har också fått ny energi och ett nytt engagemang på sitt nuvarande jobb efter en sådan här genomgång av sin arbetssituation. Kanske var det gamla jobbet inte så dåligt ändå.
Är det dags att gå vidare?
Om du bestämt dig för att säga upp dig så se till att göra det på rätt sätt. Genom att planera processen minskar du inte bara det eventuella obehaget för stunden – det kan i längden hjälpa dig att landa ditt nya jobb. Vi delar nedan med oss av våra bästa råd inför din uppsägning.
Vad gör jag om inte vill jobba kvar?
Om du har gått igenom dina alternativ och bestämt dig för att du vill säga upp dig så är det dags att planera hur det ska gå till. Det är viktigt att du lämnar på ett snyggt sätt, en god relation med chefen kan nämligen hjälpa dig att få bra referenser när du söker nästa jobb. Det är viktigt att du känner dig trygg i ditt beslut, så tänk efter noga om du verkligen vill sluta och boka sedan in ett möte med din chef.
Vad ska jag säga till min chef?
Planera in ordentligt med tid så att ni lugnt och sansat kan prata om anledningen till att du vill sluta. Kom ihåg att du tänkt igenom detta ordentligt så stå fast vid ditt beslut även om det känns obekvämt att prata om det. Du kan med fördel understryka att det är viktigt för dig att den sista tiden på jobbet fortlöper utan konstigheter och att du värnar dina arbetsuppgifter och relationer på företaget.
Kan jag lämna min chef som referens även om uppsägningen var mitt eget beslut?
Om du är tydlig med anledningen till varför du vill sluta och det inte beror på en konflikt mellan dig och din chef så finns det goda chanser till att denne vill rekommendera dig till en ny tjänst. Fråga om du kan lämna chefen som referens. Förhoppningsvis finns förståelse för din situation.
Vad bör jag göra sista tiden på min gamla arbetsplats?
Även om det känns ointressant i dagsläget så ska du ha i åtanke att du kanske återvänder till den här arbetsplatsen någon gång i framtiden. Se därför till att upprätthålla god stämning med dina kollegor och, om möjligt, din chef. Om inte annat kanske du stöter på en av dina gamla kollegor på en ny arbetsplats i framtiden, då kan det vara skönt att ni känner er bekväma i varandras sällskap.