Tar det emot på jobbet efter en ledighet med sol, bad och sköna lata dagar på stranden? Du är inte ensam med att känna så. Visst kan starten när man kommer tillbaks till jobbet vara en tid av funderingar och tvivel. Men det kan också vara början på något nytt, till exempel ett nytt jobb med stimulerande och spännande utmaningar.
Många längtar efter en nystart efter semestern.
Första veckan efter skolstarten är det alltid en ökad aktivitet med många förfrågningar på arbetsmarknaden. Det läggs ut mycket intressant i alla kanaler. Det gäller både arbetstagare som har funderat på sin framtid och chefer som har insett att de behöver rekrytera.
Sensommaren är en av de perioder på året då aktiviteten på arbetsmarknaden är som störst. Anledningen är uppenbar. Resten av året är vi oftast fullt upptagna med att få vardagspusslet att gå ihop.
De flesta av oss hinner sällan fundera på hur bra vi egentligen trivs på våra jobb. Vi kör bara på och försöker komma i mål med våra arbetsuppgifter. Under ledigheten får vi tid till eftertanke och en möjlighet att fundera på vad vi vill med våra liv. Då kanske man kommer fram till att det är dags att göra något annat.
Ett bra tips för dig som söker jobb är att utgå från vad det är du vill göra. Vad tycker du är roligt och intressant? Vad är du duktig på? Här ska du inte låta ett sviktande självförtroende stå i vägen för dina drömmar.
Det är lätt hänt att man tvivlar på sin egen förmåga. Inte minst om man är bekväm i sin nuvarande roll. Ett knep är att skriva ned vad du gör på jobbet i dag. Sådant brukar stärka självförtroendet.
Visst kan det vara lite skrämmande att lämna tryggheten och börja om från noll.
Men då gäller det att tänka på att vi befinner oss i en väldigt utvecklingsorienterad omvärld. I dag är hög inlärningsförmåga viktigare än direkt applicerbara detaljkunskaper. Ditt jobb kommer ändå inte att se likadant ut om ett par år. Vinnare är därför kandidater med förmågan att omsätta ny kunskap till praktik snarare än kandidater som arbetsdag ett uppfyller tio av tio listade meriter i arbetsbeskrivningen. Tänk på det då du läser en spännande annons.
De bästa tipsen till dig som vill byta jobb:
- Planera jobbytet
Börja med att fundera på vad du är bra på, vad du saknar i ditt nuvarande jobb och vad du helst av allt skulle vilja göra i stället. Läs på om branschen du vill jobba i. Vilka företag skulle kunna passa och vad krävs för att få ett jobb där? - Uppdatera ditt cv
Komplettera ditt cv med relevanta erfarenheter från ditt nuvarande jobb. Redovisa viktiga arbetsuppgifter, interna utbildningar, spännande projekt och utmaningar som du ställts inför. Uppdatera även en eventuell profil på Linkedin eller på en cv-databas. - Alternativa referenser
Vill du inte använda din nuvarande arbetsgivare som referens? I så fall kan du välja en tidigare arbetsgivare, en kollega som du har förtroende för eller någon annan som du har haft nära kontakt med i yrkeslivet. Om den nya arbetsgivaren ändå vill prata med din chef ska du se till att underrätta denne först. - Skriv ett kontrakt
Se till att få ett skriftligt anställningsavtal från det nya jobbet innan du säger upp dig från det gamla. - Tala med chefen först
När allt är klart med din blivande arbetsgivare är det dags att boka in en tid med din nuvarande chef och berätta att du tänker sluta. Berätta vad som varit bra med jobbet och hur du har utvecklats. Be också om ett arbetsintyg. - Lämna med stil
Se till att avsluta din nuvarande anställning på ett snyggt sätt för att få med dig så bra referenser som möjligt. Stanna kvar så länge det behövs, planera för en bra överlämning och erbjud dig att introducera den som kommer att ta över efter dig.